Nieuwsbrieven inzetten voor je horecaonderneming: een goed idee of niet?
Ben jij al begonnen met het schrijven en verzenden van nieuwsbrieven namens je horecaonderneming? Of ben je nooit begonnen omdat je er (nog) niet van overtuigd bent dat het een toegevoegde waarde gaat hebben voor je onderneming?
Dat je er niet van overtuigd bent, dan begrijp ik wel. Ik begrijp dat je twijfelt op de vraag of het schrijven van nieuwsbrieven je ook extra gasten gaat opleveren en dat je hierdoor geen zin hebt om energie te steken in het schrijven van nieuwsbrieven.
Toch wil ik je een ander perspectief op het schrijven van nieuwsbrieven voor je horecaonderneming geven. Als je daar toch enigszins benieuwd over bent, dan nodig ik je uit om dit blog verder te lezen.
Welke online marketing platformen kun je het beste gebruiken?
Allereerst wil ik het kort hebben over welke social media platformen je het beste kunt gebruiken om online een slag te slaan met je horecaonderneming.
Ik geloof dat je het beste gebruik kunt maken van:
YouTube en Facebook zijn natuurlijk ook grote platformen, maar ik betwijfel of dat een verstandige prioriteit gaat zijn als we het specifiek over de horeca hebben.
Hoe dan ook, ik denk dat alle platformen zijn eigen waarde hebben. Met het ene platform kun je nieuwe gasten naar je restaurant halen, terwijl je met het andere platform meer een band kunt opbouwen met je gasten.
Hoe zit het dan specifiek met nieuwsbrieven? Dat ga ik je uitleggen.
Nieuwsbrieven inzetten voor je horecaonderneming: waarom?
Er zijn ongelofelijk veel bedrijven in verschillende branches die dagelijks, wekelijks of maandelijks nieuwsbrieven versturen met het doel om op wat voor manier dan ook meer omzet te halen en onder de aandacht te blijven van (potentiële) klanten.
Hoe bijzonder is het dan te noemen dat ik slechts 1 horecaonderneming ken die af en toe (dus geeneens consistent) nieuwsbrieven verstuurt naar haar mailinglijst.
Dat zou iets over mij kunnen zeggen, omdat ik toevallig niet op de hoogte ben van bedrijven die dat doen. Het zou ook iets over het gemiddelde percentage kunnen zeggen van hoe actief horecaondernemers zijn met nieuwsbrieven. En ik geloof in het laatste.
Een goede band met je gasten behouden
Ik denk dat nieuwsbrieven voor je horecaonderneming een fantastisch middel zijn om een goede band met je vaste en je potentiële gasten te behouden.
Het doel van nieuwsbrieven hoeft niet te zijn dat je nieuwe gasten gaat krijgen. Het is een realistischer doel om onder de aandacht te blijven van je trouwe gasten die altijd terugkomen bij je horecaonderneming.
Het consistent schrijven en versturen werkt aan de naamsbekendheid van je horecaonderneming.
Vertel je verhaal!
De nieuwsbrief is een leuke manier om je verhaal te delen. Eigenlijk sluit dit aan met wat ik hierboven al heb geschreven. Door je verhalen te delen werk je aan een goede en trouwe band met je gasten.
Je kunt werkelijk alle soorten verhalen delen. Het doel is dat je je vaste en/of je potentiële gasten meeneemt in je verhalen, zodat ze onbewust betrokken raken bij alles wat zich in je bedrijf afspeelt.
- Deel verhalen van je werknemers (met toestemming uiteraard). Nieuwe werknemers, werknemers die al jaren voor je bedrijf werken, werknemers die een speciale functie in je bedrijf vervullen… ze hebben allemaal mooie verhalen.
- Werk samen met leveranciers. Dat is in mijn ogen een win-win situatie. Haal jij dat ene brood bij die ene bakker uit de stad? Deel je verhaal!
- Deel bijzondere gebeurtenissen uit het verleden of in de toekomst.
- Vraag toestemming aan een gast die elke dag een kop koffie komt drinken om zijn of haar verhaal te delen via je nieuwsbrief.
- And last but not least, deel je verhaal als ondernemer. Want uiteindelijk ben jij het gezicht van je bedrijf. Maak het persoonlijk, alsof je de lezer ook echt persoonlijk hebt benadert.
Verwijzen naar social media
Nieuwsbrieven kunnen ook een interessante manier zijn om je social media onder de aandacht te brengen. Ik wil niet zeggen dat het dé sleutel gaat zijn tot duizenden volgers op Instagram, maar het kan zeker een belangrijke bijdrage leveren.
Enquetes en ervaringen van je gasten peilen
Eens in de zoveel tijd kan het interessant zijn om via nieuwsbrieven enquetes te versturen. En dat mag best een beetje trendy zijn. Alles moet erop gericht zijn dat je je horecaonderneming daarmee kan verbeteren.
Je kunt bijvoorbeeld een situatie uitleggen die zich heeft voorgedaan in je bedrijf. Misschien waren gasten niet helemaal tevreden en ben je je bewust dat je vaker met soortgelijke klachten te maken hebt.
Via enquetes/vragenlijsten kun je eenvoudig achterhalen waar je je kunt gaan verbeteren in je bedrijf. En het hoeft geeneens altijd over klachten te gaan, het is ook fijn om te weten dat gasten blij zijn met dat ene gerecht of dat ene plekje in je restaurant. Dan weet je dat je daar voorlopig niets in hoeft te veranderen.
Houd je gasten op de hoogte
Ga je overschakelen naar een nieuwe menukaart? Komen er nieuwe gerechten op de kaart? Zijn er afwijkende openingstijden? Komt er livemuziek op je terras aankomend weekend? Staan er evenementen voor de deur? Wil je iets delen over Koningsdag? Ga je kerst dit jaar op een andere manier aanpakken?
Wat er ook gaat gebeuren, houd je gasten door middel van een nieuwsbrief op de hoogte van wat er te wachten staat. Zo komen je gasten niet voor verassingen te staan en kunnen gasten ervoor kiezen naar jouw restaurant te komen als er iets leuks gepland staat.

Hoe kom ik aan mensen op mijn mailinglijst?
Zonder mensen krijg je geen gevulde mailinglijst en dan verstuur je je mails naar… niemand. Dat is zonde van je tijd.
Om nieuwsbrieven tot een succes te maken heb je mensen op je mailinglijst nodig. Simpel zat. Maar hoe kom je dan aan deze mensen? Daar zijn verschillende manieren voor te bedenken.
Inschrijven op je website
De meest klassieke manier is dat mensen via je website zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief. De vraag is alleen of je mensen op deze manier kunt triggeren om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.
Tegelijkertijd is het een kleine moeite om deze mogelijkheid op je website te creëeren en heb je hier letterlijks niets mee te verliezen. Werk met een pop-up, zodat mensen kunnen zien dat je je kunt inschrijven voor een nieuwsbrief op het moment dat ze je website openen.
Online reserveren
Heb je op je website een tool geïntegreerd waarmee mensen online een reservering kunnen maken? Dan kun je ervoor kiezen de optie toe te voegen dat mensen zich kunnen inschrijven voor je nieuwsbrief.
Het handige van online reserveringen is dat gasten hoe dan ook een e-mailadres achterlaten, omdat ze bijvoorbeeld een bevestiging van de reservering moeten ontvangen.
Onthoud echter goed dat je deze e-mailadressen niet zomaar mag gebruiken voor nieuwsbrieven. Gasten moeten specifiek aanvinken dat ze nieuwsbrieven van je willen ontvangen. Dat heeft allemaal te maken met privacy.
Kortingen
Beloon je gasten met een korting van een bepaald percentage op de eindafrekening of op een bepaald product als ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief.
Winacties
Of maak gebruik van winacties waarbij gasten die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief kans maken op een gratis diner of een andere leuke prijs.
QR codes
Plaats QR codes op tafels, in je menukaart en op de bon, zodat je gasten zich op deze manier kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief.
Ontwerp een leuk ebook of quiz
Ontwerp en schrijf een leuk en informatief ebook, waarbij gasten een e-mailadres moeten achterlaten om het ebook per mail te ontvangen.
Of ontwerp een leuke quiz (via Quiztool bijvoorbeeld), waarbij je gasten een e-mailadres moeten achterlaten om de uitslag van de quiz te ontvangen.
Hoevaak ga je nieuwsbrieven schrijven?
Hoe vaker je je gezicht laat zien, hoe meer je aan je naamsbekendheid en betrokkenheid werkt. Je moet echter niet overdrijven. De mensen die je mails gaan lezen moeten het niet overweldigend vinden of er geïrriteerd van raken. Het is belangrijk om op een subtiele manier in de mailbox van je gasten terecht te komen.
Hoevaak je dan gaat mailen? Je kunt het houden bij een enkele nieuwsbrief per maand, maar je mag er ook gerust 1 per week versturen. Alles draait om hoeveel tijd en energie jij hebt in het verzenden en het versturen van de nieuwsbrief.
Plan bijvoorbeeld elke zondag een moment in om een nieuwsbrief te verzenden. Deel de ervaringen van afgelopen week en houd de gasten up-to-date over de aankomende week.
Welke software kun je gebruiken voor nieuwsbrieven?
Als je (nog) niet bekend bent in de wereld van online marketing, dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe je nieuwsbrieven gaat versturen.
Gelukkig is het verzenden van een nieuwsbrief super eenvoudig. Voor een kleine investering per maand kun je bijvoorbeeld een account aanmaken bij MailBlue. Met MailBlue zijn de mogelijkheden werkelijk oneindig. Je kunt funnels bouwen en e-mails automatiseren.
Als gasten bijvoorbeeld online een reservering hebben gemaakt en een e-mailadres hebben achtergelaten, dan kun je deze gasten nadat ze in je restaurant zijn geweest een geautomatiseerde e-mail sturen met de vraag of ze een review willen achterlaten.
En als je nog verder wil gaan, dan kun je zelfs werken aan een goede segmentatie.
Offline nieuwsbrieven schrijven
Los van het praktische ongemak, wil ik het toch even benoemen. Ik ken namelijk een bedrijf (in een andere branche) die per post nieuwsbrieven verstuurt. Dat lijkt achterhaald, maar juist doordat het achterhaald is, is het weer super uniek. Want, wie doet dat nog?
En hoe persoonlijk is het als je 1x in de maand een kleine brief in de brievenbus krijgt gestuurd van het restaurant waar je regelmatig bent te vinden? Nogmaals, ik begrijp dat het veel tijd en energie kost, maar toch wil ik het benoemd hebben.
Zijn nieuwsbrieven doorslaggevend voor je onderneming?
Het hangt van veel factoren af om te bepalen of het schrijven en het verzenden van een nieuwsbrief doorslaggevend gaan zijn voor je horecaonderneming.
Ik geloof er echter in dat je moet blijven investeren in de lange adem. Het verzenden van een aantal e-mails gaat je geen hogere omzet geven. Het levert echter wel een bijdrage aan de naamsbekendheid en de uitstraling van je bedrijf.
Gasten lezen je verhaal op de bank en krijgen een gevoel bij je bedrijf, waardoor je onderneming onbewust blijft hangen.
Ik ben geen eigenaar van een horecaonderneming, maar als ik mijn eigen restaurant zou hebben, dan zou ik hoe dan ook aan de slag gaan met nieuwsbrieven.

Online vindbaar worden
met je restaurant?
Wil je niet alleen op locatie gevonden worden, maar ook online? Wil je je gasten via online marketing binnenhalen of een sterkere band creëren met je vaste gasten? Ik kan je helpen!
Met twaalf jaar horeca-ervaring en ervaring in de online marketing kan ik je adviseren over online marketing en een strategie voor je bepalen. Met de strategie die ik heb uitgeschreven kun je online aan een sterke fundering van je restaurant werken.
Wil je onder de aandacht komen van toeristen? Wil je zakelijke ruimtes vaker verhuren voor zakelijke bijeenkomsten? Wil je beter gevonden worden als trouwlocatie? Ik kan je helpen!