7 redenen om in de horeca te gaan werken
Wil je graag een carrière gaan starten in de horeca? Wil je een opleiding in de horeca-branche gaan beginnen? Of ben je opzoek naar je allereerste baan en denk je erover na om in een restaurant te gaan werken?
Hoe dan ook, er zijn veel redenen om in de horeca te gaan werken. De horeca is namelijk een mooie branche en heeft veel voordelen ten opzichte van andere branches waar je zou kunnen werken.
Ik heb zelf twaalf jaar ervaring in de horeca en in dit blog deel ik de belangrijkste redenen waarom ik vind dat je in de horeca moet werken. Het zijn de lessen die ik uit mijn tijd in de horeca heb gehaald.
1 | Je wordt er flexibel van
Van de horeca word je super flexibel en die flexibiliteit kun je eigenlijk op verschillende manier uitleggen.
Ik denk dat de meest duidelijk uitleg van flexibel zijn in de horeca is, dat je je gemakkelijk aan een nieuwe situatie kunt aanpassen. In de horeca kun je namelijk op onverwachte momenten met aanpassingen worden blootgesteld en dat is in het begin een leerzaam proces.
Om even wat voorbeelden te noemen:
- Je dacht bijna vrij te zijn, maar door de drukte werk je drie uurtjes extra.
- Vanwege de grote drukte wordt gevraagd of je ook eerder kunt beginnen met werken.
- Het ene moment kun je tijdens het werk niks te doen hebben, terwijl je op het andere moment door het restaurant aan het rennen bent.
- Het tegenovergestelde komt ook voor: je bent ineens een paar uur eerder vrij dan verwacht (dat kan ook lekker zijn soms).
2 | Je wordt er sociaal van
Als kind keek ik graag de kat uit de boom. Ik werd gezien als een introverte jongen en kwam pas tot leven als ik me ergens op mijn gemak voel.
Door de horeca is dat anders geworden. Nu durf ik mezelf sociaal op te stellen en heb ik geen moeite om met mensen om te gaan en mensen aan te spreken. Sterker nog, ik vind het leuk om te doen. Ik kom graag met mensen in contact.
Ineens sta je daar, als jonge medewerker aan een tafel met tien volwassen mensen. Dat is in het begin erg spannend, maar je leert er zo ongelofelijk veel van.
3 | Je doet mensenkennis op
In de horeca leer je mensen kennen en dat kun je je hele leven gebruiken.
Elke gast is anders.
De ene gast is kritisch, de ander is wat makkelijker.
De ene gast is in voor een praatje, de ander wat minder.
De ene gast mag je informeel benaderen, de andere gast liever informeel.
En alles is goed. Als je maar weet aan te voelen wat de gast nodig heeft. En dat leer je in de horeca.
4 | Je leert door te beuken
Yes, de horeca is hard werken.
En met hard werken is niets mis. Sterker nog, het is zelfs hartstikke gezond om van hard werk een standaard te maken. Dat is een basisprincipe waar je je hele leven iets aan hebt en ze staan als metafoor voor werkelijk alles in je leven.
In het leven krijg je namelijk niet zomaar alles voorgeschoteld. Daar moet voor gewerkt worden. Door in de horeca te werken leer je dat je met hard werken veel dingen voor elkaar kan krijgen en dat vind ik erg belangrijk.
En soms, soms is dat even pittig. Soms ben je elf uur werken hartstikke moe, maar dat is helemaal niet erg. Let it be!
5 | Het is een gezellige sector
De horeca is een hartstikke leuke en gezellige sector om in te werken. Je collega’s kunnen zomaar eens je vrienden worden namelijk.
Na een lange dag werken zijn jullie eindelijk klaar en is het tijd om met gestrekte benen op een stoel te zitten. Je pakt een lekker drankje en bespreekt samen met je collega’s de dag. Iedereen heeft verhalen en de afsluitborrel is daarmee een erg ontspannende manier om de dag af te sluiten.
Maar ook tijdens het werk is de horeca een gezellige sector. Er is muziek, er zijn vrolijke mensen, je werkt vaak op mooie en inspirerende plekken. Kortom, een echte reden om in de horeca aan de slag te gaan.
6 | Het opent de weg naar buitenlandse ervaringen
Ben je diep van binnen een avonturier? De horeca bied je namelijk ook tal van opties als je in het buitenland wil werken.
Overal ter wereld zoeken restaurants nieuwe medewerkers, waardoor je echt super gemakkelijk in het buitenland aan de slag kan. En mocht je het wat spannend vinden om in een land met een andere taal te werken, dan kan ik je geruststellen…
Er zijn namelijk ook duizenden Nederlandse horecaondernemers die een restaurant in het buitenland hebben en nieuw personeel zoeken. Dat biedt toch een stukje comfort…
7 | Er zijn veel doorgroeimogelijkheden (ook al denk je soms van niet)
Er wordt vaak gedacht dat je in de horeca zo weinig door kunt groeien.
Maar niets is minder waar, je kunt ook in de horeca werken aan je carrière.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wil: van je eigen horecaonderneming tot manager of leidinggevende in een groot hotel, het is een branche waar je grote stappen kan maken.
Mijn naam is Jelrik
Nu ik twaalf jaar in de horeca heb gewerkt en verschillende soorten horeca in zowel binnen- als buitenland heb gezien, wil ik mijn kennis en ervaring graag met de wereld delen.
Zo probeer ik online marketing en horeca met elkaar te verbinden, zodat je als horecaonderneming ook online zichtbaar bent en blijft. Maar ook gastvrijheid vind ik mateloos interessant en ook hierin kan ik mijn steentje bijdragen.
Wil je op wat voor manier dan ook samenwerken? Ik kom graag met je in contact.